Ingrijirea plantelor lemnoase: ce sa taiati si cand?

Spre sfarsitul primaverii este necesara taierea plantelor lemnoase. Plantele lemnoase trebuie tunse din diverse motive: pentru reintinerirea copacilor si arbustilor batrani, pentru cultivarea copacilor si arbustilor tineri, pentru a da forma unui gard viu, pentru a indeparta crengile uscate, putrede sau infectate sau pentru a stimula inflorirea si dezvoltarea fructelor. Nu orice planta lemnoasa trebuie tunsa pentru a-si pastra forta si sanatatea. De fapt, frecventa si tipul taieturii depinde de tipul plantei, si de aceea este indicat sa te interesezi de modul specific de ingrijire a plantelor din gradina ta, pentru a te asigura ca prin tundere nu vei obtine efectul opus celui scontat.

De exemplu, multe plante vesnic verzi trebuie tunse doar ocazional. Unele plante decorative valoroase, cum sunt magnoliile si hamamelisul, pot suferi din cauza tunderii prea frecvente.

Buddleia davidii

Buddleia davidii


 

Arbustii care infloresc vara tarziu, cum sunt Buddleia davidii, Hydrangea paniculata, Spiraea si Potentilla necesita tunderi frecvente profesionale – la fel ca in cazul trandafirilor care infloresc frecvent – pentru a dezvolta o corola de flori bogata an de an. Primavara este momentul cel mai potrivit pentru a stimula plantele sa creasca in mod compact. O tundere radicala la nivelul genunchelui va avea efecte benefice (dupa mai multi ani de crestere libera fara tunderi) si asupra exemplarelor mari de alun si Forsitia. Grozamele pot ajunge foarte batrane in doar cativa ani daca nu sunt tunse dupa fiecare inflorire.

Potentilla fruticosa

Potentilla fruticosa

 

 

 

In timp ce foioasele sunt tunse toamna si iarna, plantele care infloresc primavara, cum este si liliacul, ar trebui tunse dupa ce au inflorit primavara tarziu. Lemnul uscat sau afectat de inghet poate fi taiat oricand, dar sunt mai usor de detectat primavara si vara. E deosebit de important sa aveti lamele ascutite: doar taierile netede se vor vindeca repede. Dimpotriva, daca taierea e zdrentuita din cauza unor foarfece tocite pot aparea boli si infectii fungice care slabesc planta. De asemenea, conteaza foarte mult tehnica tunderii: a se taia mereu deasupra nodului sanatos. Atunci cand indepartezi o intreaga creanga, ar trebui sa tai cat mai aproape de trunchi.