Cei 8 pasi ai pregatirii si cultivarii solului

Pregatirea solului este destul de simpla daca stii cei opt pasi ai sistemului WOLF-Garten.

Microorganismele din sol sunt activate atunci cand acesta este lucrat cu uneltele potrivite si la momentul potrivit. Dupa frigul iernii, scarificarea de suprafata permite aerarea solului si drenarea excesului de apa. Aceasta munca de afanare a solului garanteaza ca nu ramane nici prea multa, nici prea putina umezeala in pamant pe timpul sezonului cald. Ai observat ceva? Exista un echilibru intre apa si aer: cu cat aerul patrunde mai bine in stratul superior al solului, cu atat microorganismele se dezvolta mai bine, iar acumularile de materie descompusa sunt mai rare. Proportia de apa ramane la un nivel care favorizeaza cresterea plantelor. Mai mult, in lunile calde de vara, afanarea regulata a solului face ca apa provenita din irigatii nu se evapora instant, ci este absorbita rapid de pamant. Particulele fine de pamant absorb apa si nu o lasa sa se evapore din straturile inferioare ale solului.

1. Scarificarea

PrasitoareCand razele primaverii incalzesc pamantul si apar primele branduse, inima gradinarului se umple de bucurie. Pana si pamantul este bucuros sa vada lumina, apa si briza primaverii! A fost umed in timpul iernii; acum risca sa se usuce. De aceea stratul superior al solului trebuie scarificat. Poti preveni evaporarea umezelii din sol utilizand prasitoarea BA-M multi-star® sau BE-M multi-star® de la WOLF-Garten. Afanarea si aerarea solului fara a afecta radacinile reprezinta functia de baza a acestor unelte. Aceste afana solul si-l aereaza. Merita folosite deoarece in timp ce stratul superior de pamant se usuca, umezeala de dedesupt se pastreaza.

2. Sfaramarea

GrapăSfarma bulgarii de pamant de la suprafata solului in bucati mai mici imediat dupa scarificare. Grebele arcuite DO-M multi-star® si DR-M multi-star® de la WOLF-Garten sunt foarte utile. Cu ajutorul lor nu vei intampina probleme in a sfarma solul grunjos, consolidandu-i in acelasi timp structura. Textura fina a solului rezultata in urma sfaramarii confera conditiile optime pentru bunastarea organismelor de tot felul aflate in sol. Plantele ce urmeaza a prinde radacini, dupa semanare sau dupa plantare, vor gasi conditii ideale de crestere in solul sfaramat, acesta opunand o rezistenta minima. “Alimentarea” cu apa prin suprafata afanata a solului nu mai constituie o problema. Astfel, semintele si rasadurile vor avea parte de un start excelent.

3. Insamantarea si plantarea

GreblăCe iti va oferi gradina anul acesta? Partea creativa a gradinaritului incepe din acest moment. Primavara este anotimpul semanatului si rasaditului. Sa ai in vedere ca pentru a-l semana, pamantul trebuie sa fie relativ uscat. Beneficiaza de avantajele semanatoarei EC-M multi-star® Seed-Master de la WOLF-Garten cu ajutorul careia semintele sunt semanate uniform, ca mai apoi sa nu trebuiasca decat sa le acoperi usor cu pamant. In acest fel, plantele vor creste la distante egale, iar rasadurile nu vor mai trebui rarite mai tarziu. Dupa semanare, grebleaza usor straturile semanate si uda-le putin fara a innamoli pamantul. De ajutor iti poate fi si plantatorul de bulbi multi-star® FH-N, perfect pentru bulbi si plante cu radacini rasfirate de mici dimensiuni.

4. Afanarea

SăpăligăPlantele tale vor gasi conditii ideale de crestere intr-un sol pregatit asa cum trebuie. Acest lucru este valabil pe toata perioada dintre semanare si recoltare. Pamantul ar trebui sa respire si sa nu formeze niciodata crusta. Daca este afanat cum trebuie, aerul, caldura si umezeala vor ajunge la radacini, impreuna cu nutrientii atat de necesari cresterii plantelor. Cu uneltele potrivite e o joaca de copii! In gama de produse WOLF-Garten vi gasi unelte practice precum sapaliga dubla iM-M multi-star® cu dinti pentru afanare si o lama pentru creat si acoperit brazde, sau prasitoarea-plivitoarea IE-M multi-star® pentru aerare-afanare si plivit. Aerarea repetata asigura un sol bine sfaramat, propice cresterii plantelor, si in acelasi timp nu foarte favorabil cresterii buruienilor.

5. Fertilizarea

Fertilizarea soluluiIngrasamant organic, chimic, sau de ambele feluri? Diferenta principala dintre aceste ingrasaminte consta in modul lor de procurare. Ingrasamantul organic provine de la animale. Toate ingrasamintele organice stimuleaza viata organismelor din sol, promoveaza formarea de humus si in acest fel produc o imbunatatire de durata a fertilitatii solului. Insa compozitia exacta a fiecarui tip de ingrasamant organic difera mult. De aceea, ingrasamantul organic nu este ideal atunci cand ai nevoie de o anumita substanta in sol. Mai mult, distributia substantelor nutritive nu poate fi previzionata exact; ingrasamintele organice sunt imprastiate de obicei in bucati mari si in mod neregulat. Insa au si un avantaj foarte important: sunt “bune la toate”. Greselile de fertilizare apar rar in cazul ingrasamintelor organice, chiar si atunci cand se depaseste “doza recomandata”.

Ingrasamintele chimice sunt obtinute din materii prime anorganice. Cu ajutorul acestora, compozitia nutrientilor poate fi controlata precis. Ingrasamantul chimic contine azot (N), care ajuta la formarea celulelor plantelor si le ajuta sa creasca; fosfor (P), care stimuleaza cresterea radacinilor si dezvoltarea florilor si fructelor; si potasiu (K), care ajuta celulele plantelor sa fie mai rezistente la schimbarile de temperatura; dar si anumite oligoelemente importante.

Cu ajutorul ingrasamintelor de termen-lung nutrientii sunt eliberati treptat-treptat. In acest fel, efectele puternice, dar care trec foarte repede, sunt evitate, asigurand in schimb un flux constant de nutrienti. In cazul ingrasamintelor chimice trebuie sa respecti dozele recomandate. Prea mult ingrasamant afecteaza negativ solul si apa din sol; prea putin ingrasamant lasa plantele sa “moara de foame”.

6. Plivirea

Plivitor

E imposibil sa scapi definitiv de buruieni, insa ele pot fi tinute sub control! Plantele nedorite nu au nicio sansa in fata uneltelor de plivit de la WOLF-Garten. La dispozitia ta stau plivitorul HO-M multi-star®, cu o lama de plivit foarte ascutita, si plivitorul HU-M multi-star®, cu care poti lucra confortabil, chiar si printre straturile mai inguste.

 

 

7. Curatarea

Grebla pentru frunzeIn natura, solul este rareori gol. El este in mod constant acoperit de iarba, buruieni si materiale organice in descompunere. Astfel, in gradina vei gasi vreascuri, frunze uscate, petale sau buruieni pe care le-ai smuls din radacini. Aceste buruieni pot fi periculoare, deoarece ele pot contine seminte care vor aduce un nou val de plante nedorite… Frunzele de pe jos lasate in plata Domnului constituie un mediu propice dezvoltarii fungilor. Cu diversele greble de frunze de la WOLF-Garten, poti elimina aceste resturi daunatoare de pe straturile de flori si de zarzavaturi, de pe carari, curti si chiar de pe gazon. De exemplu, grebla de frunze ajustabila UC-M multi-star® de la WOLF-Garten este prevazuta cu 22 dinti flexibili, este remarcabil de stabila, iar anvergura ei poate fi reglata usor de la 36 la 58 cm. In acest fel, poti regla grebla in functie de marimea ramasitelor ce trebuie indepartate, dar si in functie de ingustimea sau largimea spatiilor ce trebuie curatate.

8. Săparea

CazmaSpre sfarsitul sezonului de gradinarit, solul este de obicei compactat, intarit. Prin urmare, conditiile de viata pentru organismele din sol se deterioreaza. Pentru a pregati solul pentru iarna, si mai ales pentru primavara, toamna va fi necesar sa-l sapi. Asupra solurilor afanate si bogate in humus va fi nevoie sa revii si in primavara. Pamantul ar trebui sapat la o adancime de aproximativ 15-20 de centimetri cu o cazma sau o furca de gradinarit, chiar mai adanc daca pamantul este foarte tare. Cazmalele si furcile de gradinarit WOLF-Garten te ajuta sa sapi cu usurinta pamantul, chiar daca este foarte intarit.

Frigul ce va sa vina va ingheta apa in pamant, facand-o sa se expandeze. Inghetul si dezghetul repetat va avea ca efect sfaramarea solului, pregatindu-l in acest fel pentru scarificarea de primavara.

Ciclul de pregatire si cultivare a pamantului este complet.